Deținuții din Penitenciarul Focșani au telefoane în fiecare cameră de deținere, însă își doresc conversații pe mobil: anul trecut au fost confiscate un telefon, un smartwatch, ba chiar și o cameră video!

Sute de deținuți s-au perindat anul trecut prin Penitenciarul Focșani, efectivul mediu fiind de 462 de persoane. Numărul a fost într-adevăr mai mic decât anul trecut (508), dar gradul de supraaglomerare rămâne ridicat - cu 154 % faţă de capacitatea legală de deţinere, se arată în bilanțul penitenciarului. Pe parcursul lui 2019, efectivul mediu de deținuți a fost de asemenea în scădere, de la 470 de deținuți în primul trimestru, la 445 spre sfârșitul anului. Pe lângă deținuții „locali”, 29 de persoane au fost extrădate de alte țări, astfel că penitenciarul a încercat să le ofere condiții „ca afară”. Aceasta a însemnat asigurarea garanțiilor cu privire la spațiul minim individual de cazare, dar și alte beneficii.

Penitenciarul Focșani admite însă că nici anul trecut nu s-a reuşit respectarea normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare ale persoanelor private de libertate, din cauza supraaglomerării. Și, pentru că Penitenciarul Focșani „nu este profilat pe custodierea deținuților clasificați în regim de maximă siguranță, a tinerilor condamnați și nici a deținutelor femei, cu excepția cazurilor când aceste persoane sunt citate la organele judiciare deservite de unitatea noastră, administrația penitenciarului s-a aflat uneori în imposibilitatea de a asigura separațiunea acestor categorii în  perioada transferurilor temporare.

Deși suntem nevoiți să custodiem deținuți repartizați în regim de maximă siguranță, deținuți cu risc pentru siguranța penitenciarului și deținuți repartizați în regim închis, unitatea nu dispune de Echipă Operativă Specială, astfel încât acțiunile de intervenție pentru soluționarea incidentelor au fost realizate de către Echipa operativă,fiind formată din personal care beneficiază de pregătire specială și permanentă în materia utilizării procedeelor, mijloacelor și a tehnicilor de imobilizare”.

Pe tot parcursul anului, în comisia de disciplină au fost analizate 251 de dosare disciplinare și au fost aplicate 214 sancţiuni disciplinare. Din cauza atitudinii recalcitrante a patru deținuți, personalul penitenciarului a fost nevoit să folosească în 14 cazuri mijloacele de imobilizare, penitenciarul întocmind pe tot parcursul anului trecut 27 sesizări către Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, majoritatea pentru lovirea altor persoane private de libertate.

Au fost și alte evenimente negative, dezvăluie reprezentanții unității de detenție: două evadări de la punctele de lucru exterioare, pentru care a fost pus în aplicare Planul de alarmare al personalului unității. La vremea respectivă am scris despre acele evenimente, ambii deținuți fiind găsiți ulterior.

La acțiunea de capturare a deţinuţilor a fost pus în aplicare Planul de cooperare cu instituțiile subordonate M.A.I., participând cu forțe și mijloace din dotare, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea şiInspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea „Eracle Nicoleanu”. De asemenea, în anul 2019 a fost pus în aplicare Protocolul de colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea,  fiind solicitat sprijinul echipelor mobile în 16 situații, în vederea prezentării la instanțele de judecată a unor deținuți care prezintă un grad sporit de risc sau care au un potențial ridicat de tulburare a ordinii și disciplinei pe timpul desfășurării ședințelor de judecată”, se arată în bilanțul penitenciarului.

Însă cine a fost cuminte a avut doar de câștigat. Astfel, au fost acordate 5.172 de vizite în cele 12 ore de program zilnic al sectorului, au fost primite 3.556 de pachete și 4.082 de scrisori. Totodată deținuții au făcut cumpărături prin punctual comercial în valoare de 2.625.774 lei. Iar beneficiile nu s-au oprit aici.

Au fost acordate, în baza creditelor acumulate, 1.979 recompense: 885  cu suplimentarea dreptului la pachet și vizită, 328 cu permisiunea de ieșire din penitenciar și 766 alte tipuri de recompense”, se precizează în raport.

O noutate a anului trecut este că din toamnă deținuții pot vorbi la telefon cu familia și apropiații mult mai simplu. „Pentru facilitarea acordarii dreptului la convorbiri telefonice și pentru a oferi un grad de confidențialitate mai mare, în luna octombrie s-a procedat la instalarea de telefoane destinate deținuților în interiorul camerelor de deținere. Astfel persoanele private de libertate au posibilitatea să-și exercite dreptul la convorbiri telefonice din camera de deținere, de pe holurile secțiilor de deținere, de la curțile de plimbare și din locurile unde aceștia desfășoară activități lucrative”, se mai arată în raportul de bilanț.

Practic, deținuții pot vorbi la telefon mai mult decât persoanele aflate în libertate, care au diverse activități de-a lungul zilei. Intervalul orar în care pot efectua convorbiri telefonice este 06.00 – 21.30, în fiecare zi, și pot apela 10 numere de telefon. Chiar și așa, rămâne în continuare atracția convorbirilor pe mobil. Anul trecut, cu ajutorul detectoarelor portabile, porţilor detectoare de metale și aparatului de scanat pentru controlul bagajelor au fost descoperite asupra persoanelor o cameră video Seleco,un Smartwatch, un telefon mobil, un încărcător şi două cartele SIM.

Foto cu caracter general

Adauga comentariu