Deputatul Tîlvăr spune că silvicultorii sunt terorizați: „Le este frică să intre în pădure”

Deși la prima vedere s-ar spune că deputatul PSD Angel Tîlvăr are alte griji - date fiind comisiile din care face parte, iată că acesta este măcinat de soarta vrâncenilor care au în grijă pădurile (atâtea câte au mai rămas). Tîlvăr nu se ocupă de regulă cu astfel de mizilicuri, fiind vicepreședinte în Comisia pentru afaceri europene și în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru eleborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală, însă situația o cere: acesta solicită ca reglementările legislative privind protejarea pădurilor să fie modificate, pentru a-i apăra pe silvicultori.  

Așa că a trimis o declarație de presă la Camera Deputaților, pentru a face cunoscut că a stat de vorbă cu silvicultorii vrânceni, care i-au cerut să îi protejeze. Motivul? Se tem de hoții de lemne!

„Agresiunile împotriva celor care îngrijesc pădurile s-au înmulţit!

Suntem datori să-i sprijinim în exercitarea atribuţiilor, astfel încât viaţa şi integritatea acestora să fie protejate.

În ultima perioadă, agresiunile fizice asupra personalului silvic au căpătat forme de o violenţă fără precedent. În contextul nemulţumirilor semnalate de silvicultori, legate de siguranţa acestora în exercitarea serviciului şi capacitatea de a acţiona optim pentru protejarea pădurilor, am purtat discuţii cu silvicultori din Vrancea. Aceştia au mărturisit deschis că, de multe ori, le este frică să intre în pădure din cauza agresivităţii hoţilor de lemne.

Totodată, silvicultorii susţin că statutul personalului silvic şi actualul cod silvic trebuie ajustate şi coroborate, pentru a corespunde provocărilor actuale. Aceştia semnalează necesitatea dotării corespunzătoare, pentru a se putea apăra, deplasa sau urmări infractorii, adică pentru a-şi exercita meseria în condiţii normale şi eficiente.
Consider că este necesară o intervenţie, deoarece, în România, în ultimii ani, au fost 5 cazuri de omor în rândul pădurarilor. La nivel naţional, avem peste 650 de cazuri de pădurari, tehnicieni şi şefi de district care au suferit vătămări grave şi au fost spitalizaţi luni de zile.

Destinul pădurilor depinde în mare măsură de felul în care aceste bogăţii sunt protejate, păzite. Or, în faţa infractorilor agresivi, pădurarii sunt lipsiţi de apărare, adesea plătind chiar cu preţul vieţii. În acelaşi timp, aştept propunerile şi sugestiile celor care pot contribui la îmbunătăţirea cadrului legislativ dedicat protejării pădurilor”, scrie deputatul social democrat.

 


Adauga comentariu