Decizie definitivă în cazul unuia dintre preoții vrânceni acuzați de Arhiepiscopie că practică ilegal profesia. Achitat inițial, de această dată preotul a fost condamnat la plata unei amenzi penale!

Răsturnare de situație în dosarul lui Neculai Goleșteanu, preotul destituit din slujirea clericală și trimis în judecată la cererea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, sub acuzația că practică fără drept meseria. La începutul acestui an, Neculai Goleșteanu, preot cu zeci de ani experiență, era achitat la Judecătoria Focșani, considerându-se că fapta nu este prevăzută de legea penală sau nu a fost comisă cu vinovăție. Dosarul a fost însă judecat în apel, după ce Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a atacat prima soluție. Ieri, Curtea de Apel Galați s-a pronunțat definitiv, dând o condamnare. Singurul aspect neschimbat în cele două hotărâri este cel legat de daunele cerute de Arhiepiscopie: ambele instanțe au decis că nu se impune ca preotul Goleșteanu să plătească altceva decât cheltuielile de judecată.

„Desfinţează sentinţa primei instanţe şi dispune rejudecarea. Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani de partea civilă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei împotriva sentinței penale din 30.01.2019 a Judecătoriei Focşani. Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală apelată şi în rejudecare: condamnă pe inculpatul Goleşteanu Neculai la pedeapsa amenzii penale în sumă de 1.200 lei x 120 zile amendă cu 10 lei ziua amendă pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi. Respinge, ca nefondate, pretenţiile civile formulate de partea civilă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Onorariul avocatului din oficiu în sumă de 260 lei, pentru judecata în fond, se va vira către Baroul Vrancea din fondurile Ministerului Justiţiei. Obligă pe inculpatul Goleşteanu Neculai la plata sumei de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, la judecata în fond a cauzei. Obligă pe inculpatul Goleşteanu Neculai la plata sumei de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în apel către partea civilă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Definitivă”, se arată în hotărârea Curții de Apel Galați dată ieri.

La momentul în care Judecătoria Focșani pronunțase soluția de achitare, preotul Goleșteanu făcea dezvăluiri legate de ceea ce se întâmplă în interiorul castei îmbrăcate în sutană.

„Îi păcat de Dumnezeu că tocmai ierarhii noștri să fie cei care calcă pe tine. Pentru dumnealor, procesul a fost o mare miză. Marea majoritate a preoților, și trebuie să spun acest lucru, sunt nemulțumiți. Nu de Biserică, de ierarhi. Ne-au cerut daune morale, vă dați seama, 500.000 de milioane! Dar ce pagubă morală i-am dus eu BOR-ului, respectiv Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei? Toată treaba a plecat de la nemulțumirea credincioșilor care mergeau la slujbele lui Giorgică Vatră, după ce l-au eliminat din biserică. Biserica nu are nicio vină. M-am născut ortodox, sper tot ortodox să rămân. Nu că sper, mai mult ca sigur. De aceea spun că Biserica nu are nicio vină. Dar conducătorii lasă de dorit din toate punctele de vedere. E mai periculoasă Securitatea asta, decât cealaltă pe care o știm. Dau peste tine cu mașina, te omoară. Nu au tată, mamă, niciun Dumnezeu. Vedeți, Dumnezeu e numai pentru noi păcătoșii, iar pentru ei... Dumnezeu să mă ierte, că nu mai știi ce să crezi”, spunea Neculai Goleșteanu.

Nu doar preotul Goleșteanu s-a ales cu plângere penală din partea Arhiepiscopiei și a fost judecat. Și preotul Giorgică Vatră are un proces similar, cu aceeași soluție de achitare la judecătorie, însă în calea de atac nu a fost pronunțată momentan nicio soluție Acesta a fost destituit din slujirea clericală în luna iulie 2015 de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. 

„Acele persoane pentru care am avut multă răbdare nu și-au cerut iertare și s-au constituit într-o asociație așa cum m-au amenințat de anul trecut… În luna ianuarie 2015, doi dintre capii grupării de la Parohia Sf. Andrei m-au amenințat verbal și în scris că dacă nu fac ce vor ei își vor face o asociație separată.
Fostul preot Vatră a trecut drept un preot cu har, de parcă nu toți preoții au har, dar sunt unele lucruri despre care frățiile voastre nu știați și nici eu nu am știut până la un moment dat”, declara în 2016 ÎPS Ciprian pentru Vrancea Media

Foto cu caracter general.

Adauga comentariu