De ce au nevoie oamenii de la CJ Vrancea ca să termine proiectele pe bani europeni? Șeful de la Investiții știe răspunsul: de liniște!

Dezvoltarea județului bate pasul pe loc și acest lucru începe să devină din ce în ce mai vizibil atât pentru cetățenii Vrancei, fie ei de aici sau plecați în străinătate, cât și pentru oricare român cu capul pe umeri. În urma studiilor efectuate de institutele ori agențiile de specialitate, „provincia europeană” își dispută cu încăpățânare ultimele locuri în aproape toate clasamentele.


În cadrul ultimei ședințe de consiliu județean, decanul de vârstă al consilierilor liberali, Emilian Diaconu, a atras atenția administrației județene asupra incapacității sale de a cheltui sumele propuse la începutul anului, atât cele din bugetul local, cât și cele provenite din Uniunea Europeană.


S-a vorbit aici despre faptul că din cele 59 de milioane de lei vizate să fie cheltuite cu cap pe realizarea unor proiecte de dezvoltare locală, doar 600.000 de lei au reprezentat lucrări și investiții concrete. În ceea ce privește fondurile europene alocate aceluiași domeniu, al dezvoltării, din 67 de milioane previzionate, la jumătatea anului cifrele arată doar 400.000 de lei care au fost cheltuiți.


Ca răspuns la situația de față, directotul Direcției de Investiții din cadrul CJ Vrancea, Romeo Iordache, nu a găsit nicio vină în ograda proprie, ci a pasat întreaga responsabilitate legislației în vigoare, care bagă bețe-n roate „bunului mers” al treburilor. Este de acum foarte clar că una își propun „constructorii” de la CJ la începutul anului, și alta iese la final. Concret, Romeo Iordache ne spune că verificările investițiilor „pe rol” sunt atât de stufoase și durează așa mult, încât lucrările tergiversează în mod automat.


„Față de verificările care durau o zi sau o săptămână în anii anteriori în acest exercițiu financiar, verificarea unui proiect durează trei patru luni de zile pentru că dacă se strecoară o eroare este răspunzător verificatorul. Deci condițiile sunt mai aspre în acest exercițiu financiar și nu că nu ne-am făcut noi treaba, trebuie să parcurgem fiecare etapă pe care o impune Autoritatea de Management astfel încât să fim în consens cu toate activitățile care sunt propuse în contractul de finanțare”, zice Romeo Iordache.


Cât despre Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, proiect care ar fi trebuit să fie la cheie în decembrie 2018, șeful investițiilor din CJ se lamntează că nu sunt lăsați să lucreze în liniște (!). Mai mult decât atât, ca o garanție a faptului că lucrurile merg „unse” cu Managementul Deșeurilor, deși orice primar cu scaun la cap din Vrancea poate spune că e o catastrofă, controalele venite nu au găsit niciun prejudiciu.


„Am fost criticat constant pentru Proiectul de Management Integrat al Deșeurilor. Anul trecut au venit patru organisme de control în județul Vrancea, culminând cu vizita Curții de Conturi a Uniunii Europene iar rezultatul verificărilor a fost în regulă, nu s-a găsit niciun prejudiciu.


O să terminăm și acest proiect cu managementul deșeurilor dar trebuie să ținem cont că trebuie lucrat cu foarte mare atenție pentru că numărul echipelor de verificare sunt foarte mari iar condițile sunt foarte stricte și penalitățile se aplică imediat ce s-a greșit. Important este să lucrăm în liniște”, a spus Romeo Iordache în plenul ședinței de consiliu județean.


Prin urmare, din ce ne relatează directorul de investiții al CJ Vrancea, oamenilor le trebuie multă liniște ca să-și poată duce treaba la bun sfârșit. Să înțelegem că în ultimii 30de ani a fost o așa hărmălaie în administrația județeană, încât nu s-au auzit om cu om, darămite să mai apuce să facă ceva și pentru județul nostru.

 

 

Adauga comentariu