Copiii noștri, România defectă și instituțiile putrede

Era cât pe aici să zic că nu mă enervez des. De fapt mă enervez des, mă revoltă nedreptatea, incompetența, impostura. Des, pentru că este plină Vrancea noastră de astfel de cazuri. Și când ele apar la iveală, mă gândesc, inevitabil, și la oamenii care reușesc totuși să își facă datoria în instituțiile căpușate de interese. Îmi pare rău de ei, de instituții, de județ. Îmi pare rău de oamenii simpli. Oameni simpli sunt și cei din familia băiatului violat în weekend în Adjud. Băiat care e... cum să zic? Special. Și are 9 ani. Doar 9 ani. Locuiește într-un bloc de locuințe sociale din Adjud, în condiții de „Nato” -  cum era în fostul ghetou G2 al Focșaniului. Armencea nu are bani să investească în calitatea vieții, dar are bani să plătească o firmă de pază, ai cărei angajați stau geană pe scandalurile de acolo, în limitele în care reușesc și ei.

Poți intra în casa omului? Nu prea. Pentru că asta s-a întâmplat duminică seara. Copiii se jucau în fața blocului, iar celui mic, de 9 ani, i s-a făcut sete. Nu a mai urcat până la el, a mers plin de încredere cu ceilalți doi prieteni la apartamentul unuia dintre ei, care avea 13 ani. Să bea apă. Odată intrat în baie, ceilalți doi au închis ușa în urma lor. Puștiul de 13 ani l-a ținut de mâini și i-a astupat gura, să nu se audă țipetele. Cel mai mare, care face 16 ani luna viitoare, l-a violat. Cel mai mare, care abia ieșise din Centrul Educativ Târgu Ocna cu câteva săptămâni înainte. Vă puteți imagina prin ce a trecut „cel mare” la Târgu Ocna, luni în șir, dacă a fost capabil să facă așa ceva? Ce a îndurat acel copil - până la urmă, pentru ca la rândul lui să se transforme în abuzator?

Un copil care a avut neșansa să crească într-o familie nepotrivită. Ambii părinți consumatori de alcool, greu de crezut că a fost cineva care să îl îndrume și să îl sfătuiască. Așa că, după câteva clase urmate la Adjud, s-a lăsat de școală și s-a apucat de furat. A fost prins, condamnat și băgat la reeducare. Părinții probabil au fost împăcați că cel mic are un alt acoperiș deasupra capului, că are ce mânca. Dacă s-or fi gândit măcar la acest copil al lor. Greu de crezut că l-a căutat cineva în închisoare. Singur, fără ajutor, fără îndrumare, fără susținere... Greu de crezut că în acel an cât a fost la reeducare totul a fost roz, că zilele i-au trecut senin în spatele geamurilor cu gratii și că a comis un viol imediat după ce s-a întors acasă, pur și simplu.

S-a întors acasă... Probabil „acasă” s-a făcut o anchetă socială înainte de a fi trimis în ghetoul unde nu învățase nimic bun. Și a reieșit că poate fi trimis la familia sa fără probleme. Da, e mai bine decât la reeducare. Trebuia să se libereze la anul, s-a liberat acum, în septembrie. Nici măcar nu au apucat cei de la Serviciul de Probațiune să îi stabilească un program, să îl ia în grijă, pentru că a comis o altă infracțiune, extrem de gravă.

În acea seară de duminică s-a sunat la 112 și la salvare. Copilul violat a fost transferat la Spitalul din Focșani. Adică nu era vorba de sperietură și nici nu era vreun dubiu asupra a ceea ce i se întâmplase. A avut nevoie de spitalizare până marți, spune mama. Nu vreau să insist asupra acestui aspect. Dar... vă puteți imagina cum i-a fost copilului special, care are doar 9 ani? Câtă nevoie avea nu doar de îngrijiri trupești, ci și pentru suflet? A fost mama să îi aline suferința, pentru că Protecția Copilului nu a fost anunțată. Duminică, luni, marți, miercuri. Miercuri a apărut cazul în presă, așa a aflat și DGASPC. Fusese anunțat Serviciul de Asistență Socială al Primăriei Adjud. Marți. Printr-o adresă, la ora 13.00, anume că peste două ore sunt audieri. Și când spun „a fost” lipsește un element important. Cine a făcut „toate” aceste anunțuri? Poliția Adjud.

DGASPC nu a avut habar nici că la Adjud este un puști de nici 16 ani care a violat un alt băiat, cu câțiva ani mai mic. Dacă victima nu are nevoie de asistența specialiștilor atâtea zile la rând, nici nu se pune problema ca agresorul să beneficieze de așa ceva. Puștiul de 16 ani a fost dus la poliție în acea seară. A plecat acasă, a fost reținut ieri, pe bază de ordonanță. Voi reveni pe acest subiect, în cursul zilei de azi. Pentru că azi va fi despre Adjud și despre „limitele și competențele conferite de lege” poliției din al doilea municipiu din Vrancea. Satul fără câini.

Ieri, colegul meu a fost la Adjud aproape toată ziua și a documentat subiectul. Colegul meu e în toată firea, calm, serios, detașat de cele mai multe ori. L-a îngrozit tot ce a văzut și a auzit. Și a scris acest text - VIDEO! Modul REVOLTĂTOR în care autoritățile din Vrancea au tratat cazul copilului de 9 ani violat la Adjud - radiografia rece a unei fapte monstruoase

La câteva ore, a primit ceea ce cred eu că este un drept la replică, pe care îl voi reda mai jos:

„Referitor la informațiile apărute în articolul "Modul REVOLTĂTOR în care autoritățile din Vrancea au tratat cazul copilului de 9 ani violat la Adjud - radiografia rece a unei fapte monstruoase", pentru corecta informare a opiniei publice, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea face următoarele precizări:

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Adjud și-au desfășurat activitatea cu respectarea cadrului legal, în limitele și competențele conferite de lege.

Pentru emiterea ordonanței de reținere pe numele minorului în cauză a fost necesar un rezultat preliminar al unei comisii de specialitate care s-a întrunit astăzi, 2  octombrie a.c. Abia după ce minorul a fost prezentat în fața acestei comisii s-a efectuat audierea sa, în urma căreia polițiștii au avut baza legală să emită ordonanța de reținere.

Polițiștii nu au avut nevoie de "ajutorul mascaților" pentru prinderea minorului, conducerea lui în fața comisiei de specialitate fiind făcută de un echipaj de poliție din cadrul Poliției Municipiului Adjud.

Totodată, luni, 30 septembrie, polițiștii nu au încercat să îl rețină pe cel în cauză, deoarece la acea dată nu aveau baza legală (rezultatul comisiei) pentru a putea face acest lucru.

La audierea minorului a asistat mama acestuia (reprezentantul legal), un avocat, precum și un reprezentant al Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Adjud”.

Aha. Comisia s-a întrunit pe 2 octombrie. Violul a fost comis pe 29 septembrie, oameni buni! Nu știm încă la audierea cărui minor au asistat mama, avocatul, reprezentantul Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Adjud. Am mai spus, revenim pe subiectul Adjud.

Voiam să scriu mai mult, dar deja textul este prea lung, așa că voi sintetiza. IPJ Vrancea este în marea majoritate a cazurilor deficitar la comunicare. Vina nu e a celor care se ocupă de relațiile cu presa și nu am cum să explic cu subiect și predicat de ce, pentru că și aici este o întreagă poveste. Cert este că, spre exemplu, un coleg întreabă despre un eveniment acum, iar răspunsul vine după câteva zeci de minute - în cazuri fericite. Aseară dreptul la replică a venit rapid. Ca întotdeauna, presa e vinovată, niciodată instituțiile. Domnule Remus Nica, vă mulțumim pentru atenție. V-am ruga să fiți la fel de eficient și când este vorba de evenimente presante, de actualitate. Opinia publică trebuie să fie informată. Personal, știu că puteți. Am încredere, sunteți șeful IPJ Vrancea!

Adauga comentariu