Comuna Corbița înecată în gunoaie de neputința primarului Emil Tacu!

Mormane de gunoaie încep să se ridice la marginea comunei Corbița, administrația locală părând să fie depășită de situație. Pentru că mașina firmei de salubritate care are contract cu administrația locală nu poate ajunge în toate cele 8 sate ale comunei, mulți oameni aruncă sute de kilograme de deșeuri pe unde apucă, la marginea localităților.


În momentul de față primăria a încheiat un nou contract cu societatea URBIS din Adjud. Chiar dacă a existat propunerea ca taxa de salubritate să fie mărite de la 30 la 80 de lei pe tonă, instituția a menținut-o pentru locuitori la același nivel cu anii trecuți, aproximativ doi lei de persoană. Cu alte cuvinte, instituția plătește pentru ridicarea gunoiului, achitând costurile aferente acestei operațiuni, în timp ce cetățenii ar trebui să achite serviciile respective la primărie.


Până aici pare totul în regulă, însă, așa cum și primarul a recunoscut, mașina nu ajunge peste tot în comună, deci nu deservește fiecare cetățean. Motivul ar fi că satele comunei sunt foarte răsfirate și că multe dintre ulițe sunt prea înguste pentru a permite accesul mașinii de gunoi.


Așa că, neavând ce face cu tot deșeul care se strânge prin gospodării, localnicii îl transportă pur și simplu pe câmp. Deocamdată, primarul Emil Tacu nu vede nicio rezolvare la orizont, deși spune că duce o muncă asiduă de lămurie cu cetățenii, încercând să-i convingă să nu mai arunce gunoiul aiurea. Mai mult, i-a amendat pe cei prinși asupra faptului, însă situația nu s-a schimbat cu nimic.


„Acolo unde nu se ridică deșeurile, oamenii le procesează în curte. Deci fac ce au făcut și până acum. Își mai fac și gropi de gunoi, au și pentru gunoiul de grajd.


Am depistat pe mulți care aruncă deșeurile aiurea și i-am amendat. Fenomenul de stopare... mai e muncă de lămuriere, e vorba conștiința umană. Soluția ar fi înființarea unui serviciu de apă, canal și gunoi. Atunci vom vedea ce soluții vom găsi.


Deocamdată, satele fiind răzlețe și mici, cu ulițe înguste, nu poate intra mașina așa că e firesc ce se întâmplă. Firesc în sensul că nu e altă posibilitate. Noi ducem încă muncă de lămurire cu oamenii să nu mai arunce gunoiul pe câmp”, ne-a declarat neputincios Emil Tacu.


Pe de altă parte, unii dintre locuitorii comunei spun că în anumite zone se percepe taxă de salubritate cu toate că mașina vine foarte rar sau deloc, așa cum se petrec lucrurile în Sălcuța. Așa că oamenii s-au hotărât să strângă o listă cu semnături pe care să o înainteze administrașiei locale cu speranța că vor beneficia de servicii pe măsura contribuției lor.


„La Corbița mașina de gunoi vine o dată pe lună și se ia doar gunoiul menajer. Sunt sate unde oamenii nu au văzut mașina de gunoi, poate doar o singură dată, iar în unele nu s-a ridicat gunoiul niciodată. Oamenii din Sălcuța sunt nemulțumiți că trebuie să plătească dar nu beneficiază de serviciul de salubritate. Nu zice nimeni să nu plătim dar să fie asigurate serviciile promise. Noi strângem semnături și ne vom adresa autorităților locale și județene pentru ca situația să se rezolve într-un fel”, ne-a spus un localnic.


Așa cum se prezintă situația în comuna păstorită de Emil Tacu, gunoaiele vor îneca în scurt timp localitatea. Atît timp cât administrația locală este incapabilă să gestioneze problema deșeurilor, pentru care România a fost sancționată de Uniunea Europeană, oamenii vor continua să arunce gunoaiele unde le este la îndemână.

 

 

Adauga comentariu