Codul fiscal face „victime” printre vrânceni. Dosar penal pentru un septuagenar prins cu sute de litri de țuică

Un gospodar de 78 de ani din Bolotești a ajuns ca, la vârsta sa, să fie inculpat într-un dosar, acuzația fiind că a încălcat Codul fiscal! Concret, Grigore Z. este acuzat că a produs țuică în propria gospodărie, mai multă decât cantitatea pentru care Statul român închide ochii și te iartă de plata accizelor. Astfel, potrivit rechizitoriului, între anii 2014 - 2017 septuagenarul a produs cu ajutorul unor instalații artizanale existente la domiciliul său 903 litri de țuică, produs care este accizabil, în afara antrepozitului fiscal, activitate interzisă de Legea 227/2015.

La această cantitate, neplătind accize și alte dări prevăzute de legislație, vrânceanul este considerat dator cu 12.604 lei, sumă cu care se consideră că a prejudiciat bugetul de stat.  În timpul anchetei, omul nu a avut de unde achita prejudiciul calculat, însă a recunoscut că a produs ceva tărie pentru consumul propriu. 

De mulți ani, toate gospodăriile individuale care deţin în proprietate instalaţii de producţie de ţuică şi rachiuri au obligaţia de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială în raza căreia îşi au domiciliul. Mai mult decât atât, gospodăriile individuale care produc pentru consumul propriu astfel de licori au obligaţia de a depune în acest sens, până la data de 15 ianuarie a anului următor celui în care se produc, o declaraţie la autoritatea vamală teritorială în raza căreia îşi au domiciliul.

Sursa Foto: Monitorul de Neamț

Adauga comentariu