Cine a sabotat mitingul aviatic ce trebuia organizat de Zilele Focșaniului?

Zilele Focșaniului au intrat la apă. Evenimentele nu mai încep de joi, ci vineri, atâta pagubă am spune, la câte sunt de făcut în oraș. Modest este și programul artistic. „Trupa” adusă de municipalitate să încingă (dacă mai e nevoie!) atmosfera în fiecare seară va fi Țara Vrancei. Probabil cea mai mare dezamăgire este însă anularea mitingului aviatic promis cu atâta certitudine de primar.


În ședința din luna mai, se pusese pe tapet organizarea unui eveniment aviatic cum nu mai văzuse Focșaniul de la Al Doilea Război Mondial. Băierile bugetului local se crăcănaseră larg, întinse de mâinile alianței PSD+ALDE, pentru a permite scoaterea a 100.000 de lei (21.000 de euro). Suma, așa cum am spus, trebuia parașutată către evenimentul aerian. Ca niciodată, organizatorii s-au gândit să aducă aeronave care să decoleze nu de la Boboc, cum s-a făcut până acum, ci de pe un teren situat la Mândrești.


Demersurile erau atât de avansate, încât veșnicul nemulțumit Costel Bîrsan nu a mai avut ce spune. „Am făcut o discuție și o întâlnire cu șeful Statului Major al Forțelor Aeriene care ne-a indicat foarte clar că putem organiza un miting aviatic la Focșani, iar pentru aterizarea iacarilor (piloți pe avion de tip YAK – 52 n.r.) acrobați - pe care dumneavoastră îi cunoașteți, ...pot ateriza pe oricare alt teren, pentru că au avioane ușoare. Este vorba despre pășunea de la intrare în Mândrești, pe partea dreaptă pe drumul Surăii, unde se poate face aterizarea pentru acești iacari”, glăsuia primarul în ședința din luna mai, respingând obiecțiile consilierului Bîrsan, fost ofițer de aviație.


Cert este că pentru mitingul aviatic s-au achiziționat și balize, elemente de semnalizare pentru avioane, ce vor putea fi folosite de acum înainte la fiecare miting aviatic desfășurat la Focșani. Numai bine că mitingul a fost anulat, fiind scos în subtilă tăcere din programul Zilelor Focșaniului. Dar ce s-o fi întîmplat?


Singurul care ne-a lămurit, cât de cât, despre anularea mitingului a fost comandorul Jenel Tănase, vicepreședinte ARPIA Vrancea: „Mitingul nu mai are loc, are loc doar conferința de vineri. Măsura a fost luată în toată aviația, nu numai la Focșani. Sunt niște restricții, sunt niște misiuni foarte multe și chiar nu s-a putut. Noi vom încerca să-l organizăm mai spre toamnă, să organizăm un teren de zbor corespunzător, astfel încât evenimentul să aibă loc”.


Care va să zică, Forțele Aeriene Române au băgat bețe-n roțile căruței adminitrației locale din Focșani. Oficial, nu se zboară! Să fi fost posibil ca terenul să nu fie amenajat la timp? Există și această posibilitate. Cineva tocmai ne spusese că zona respectivă nu fusese pregătită să respecte standardele tehnice necesare pentru aterizarea și decolarea avioanelor. Așa am auzit!  

 

Adauga comentariu