Cei care vor să se vaccineze gratuit trebuie să se grăbească! Listele „se închid” pe 31 august!

Până la sfârșitul lunii august, medicii de familie trebuie să predea listele cu cei care doresc să se vaccineze antigripal, gratuit, în sezonul 2019 – 2020. Medicii recomandă vaccinarea persoanelor  cu vârste cuprinse între 6 luni și 64 de ani, care se află în evidență cu afecțiuni cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice etc.


Știm că anul trecut, în Vrancea, au fost disponibile peste 30.000 de doze de vaccin, însă numărul celor înscriși inițial a fost mult mai mic. Abia după ce au început să se înregistreze decese în toată țara din cauza gripei, toată lumea a dat năvală la medicii de familie pentru a vaccina. Așa că, la un moment dat, totul s-a dovedit o misiune imposibilă întrucât vaccinurile s-au terminat și nu se mai găseau nici chiar în farmacii.


Pe de altă parte, mulți dintre medicii care au cabinete în mediul urban nu s-au aprovizionat aproape deloc cu vaccinuri, poate și din cauza numărului mic a celor care și-au exprimat dorința de a se vaccina. Așa se face că au fost depășiți în scurt timp de numărul de cereri.


„Eu am rugat cetățenii să se ducă la medici și să se programeze întrucât cadrele medicale, dacă au o mie și ceva de pacienți, nu îi pot suna pe fiecare în parte să-i întrebe. De asemenea, anul trecut au fost mulți medici, mai ales în mediul urban, care au comandat doar 20 de vaccinuri.


Nu se poate așa ceva, în condițiile în care ai peste o mie de pacienți, mulți cu afecțiuni cronice, să comanzi doar 20 de doze de vaccin. Probabil că nu au avut solicitări și din acest motiv nu au adus”, ne-a spus doctorul Marina Maiorov din cadrul DSP Vrancea.


Potrivit unui comunicat DSP Vrancea, printre grupele de risc care ar trebui să se vaccineze se numără bătrânii, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 59 de luni, gravidele, medicii, cadrele sanitare, personalul auxiliar din spitale și persoanele care acordă asistență medicală.
 

 

Adauga comentariu