Ce a stat în spatele condamnării primarului Chitic, în afară de cei peste 5.000 de euro scoși din primărie pentru firma sa: „A încercat sǎ transforme conducerea unitǎții administrativ-teritoriale într-un furnizor de foloase necuvenite pentru sine”

În urmă cu câteva luni, primarul Mărășeștiului a fost condamnat pe fond la 1 an și 6 luni cu suspendare, după ce Judecătoria Panciu a considerat că acesta se face vinovat pentru conflict de interese în formă continuată. Primarul a fost prins că intermediat nu mai puțin de 15 plăți de la primăria pe care o conduce către societatea sa, faptele datând din perioada 2010-2013. Este bine de menționat că Dorel Valerică Chitic a recunoscut că a greșit, a achitat către primăria „sa” prejudiciul creat, însă s-a scuzat prin aceea că nu avea habar că încalcă legea.

„S-a reținut în esență ca stare de fapt în actul de sesizare a instanței că in intervalul 2010- 2013 în calitate de viceprimar și apoi de primar al orașului Mărășești, în mod repetat, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a semnat 15 ordine de plată pentru achiziționarea unor servicii de catering de la S.C. Valerio Prestal Service S.R.L. Mărășești, societate în cadrul căreia era asociat unic și prin aceasta a obținut, în mod direct, un folos material”, se relua povestea în sentința de condamnare, a cărei motivare a fost publicată pe Rolii.

Chitic nu a negat niciodată că și-a băgat bani de la primărie în firmă, însă a considerat că are nevoie de probe pentru a-și dovedi bunele intenții: „fiind audiat, inculpatul a recunoscut comiterea faptei însă a precizat că nu a avut cunoștință că aceasta ar întruni elementele constitutive ale infracțiunii de conflict de interese și împrejurarea că a achitat întregul prejudiciu adus primăriei”.

Cu toate acestea, judecătoria a atras atenția că primarul nu ar fi trebuit să semneze acele ordine de plată, „pentru a elimina posibilitatea obținerii unor foloase patrimoniale... încasarea sumei de 23.826,23 lei”.

Deși inculpatul ar fi trebuit să constituie un veritabil model în societate, dată fiind calitatea sa de viceprimar și respectiv de primar al unei comunități relativ restrânse, a încercat printr-o activitate ilicită susținută sǎ transforme conducerea unitǎții administrativ-teritorialǎ într-un furnizor de foloase necuvenite pentru sine. Nu în ultimul rând instanța are în vedere și dimensiunea folosului material de care a beneficiat inculpatul, precum și faptul că prejudiciul produs a fost acoperit integral.

Începând cu anul 1996 inculpatul a avut calitatea de asociat unic în cadrul S.C. Valerio Prestal Service S.R.L. Mărășești. Inculpatul a ocupat funcția de viceprimar al orașului Mărășești, iar de la data de 19.06.2012 a îndeplinit și funcția de ordonator principal de credite al autorității publice.

În perioada 2010-2013, autoritatea publică locală a efectuat plăți către S.C.Valerio Prestal Service S.R.L., iar cea mai mare parte a ordinelor de plată au fost semnate de inculpat. Toate ordinele de plată menționate anterior au fost emise de către Primăria orașului Mărășești, în favoarea operatorului economic S.C.Valerio Prestal Service S.R.L., entitate juridică în cadrul căreia inculpatul avea calitatea de asociat unic, obținând astfel în mod direct un folos material.

Angajații primăriei orașului Mărășești au întocmit referate de necesități prin care au solicitat primarului sau viceprimarului alocarea unor sume de bani pentru achiziționarea unor servicii de catering cu ocazia alegerilor locale, parlamentare si europarlamentare desfășurate la nivelul orașului Mărășești. Referatele propuneau angajarea unor cheltuieli fără să stabilească agenții economici de la care urmau să fie achiziționate serviciile de catering; după achiziționarea serviciilor, societatea S.C.Valerio Prestal Service S.R.L. a emis facturile pe care le-a înaintat Primăriei Mărășești; după ce facturile au fost vizate pentru plată de către inculpat în calitate de viceprimar și respectiv de primar, au fost emise ordinele de plată prin care au fost achitate, banii fiind vărsați în contul societății comerciale”, se detaliază în motivarea soluției de condamnare.

Chiar și în prezent, potrivit declarației de interese, primarul este asociat unic la Valerio Prestal. 

Adauga comentariu