Ce spitale din județ se vor ocupa de cazurile pozitive de COVID-19

Ministrul Sănătății a semnat un Ordin emis încă din 29 martie, prin care se stabilește rolul unităților sanitare în tratarea pacienților depistați pozitiv cu coronavirus. Astfel, ordinul prevede că Spitalul municipal Adjud va fi spital suport pacienți COVID-19 pozitiv, Spitalul Municipal Adjud Secția de Maternitate - maternitate COVID-19 pozitiv, dializații confirmați cu COVID-19 vor fi tratați la Centrul de Dializă Diaverum Focșani - tură suplimentară, în timp ce Spitalul Județean de Urgență Focșani va prelua cazuri grave și critice.

La nivel național, în colaborare cu autoritățile administrației publice locale, pe baza analizei la nivel local a capacităților de îngrijire a pacienților, a fost elaborată și Lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID - 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc). În acest mod, au fost identificate și desemnate ca unități suport 57 spitale/ secții exterioare/ corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București. În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID-19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

Lista spitalelor era pregătită pentru Scenariul 4 al epidemiei, în care România a intrat aseară, după ce s-a depășit pragul de 2.000 de cazuri. „Într-o primă etapă, se recomandă ca spitalele suport să nu fie reprezentate de spitalele importante de urgență din zonă, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale. Personalul medical trebuie să aplice măsuri de precauție suplimentare pentru a se proteja și a preveni transmiterea în timpul îngrijirilor medicale...” se arată în ordinul publicat astăzi în Monitorul Oficial, care conține inclusiv reglementări privind modul de folosire a echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, pe baza riscului de expunere (ex. tipul de activitate) și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (ex. contact, picături sau aerosoli)

Potrivit ordinului, într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități  municipale/orășenești și spitale din alte județe  preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private).

Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS si CE. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar”, se arată într-un comunicat de presă, atribuit lui Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Adauga comentariu