Angajări putrede la Jandarmeria Vrancea! Procurorii anticorupție spun că încadrările din 2006 și 2007 au avut la bază teste falsificate, iar candidații admiși au fost favorizați. Cine răspunde?

Un scandal care a ținut pe jar multe persoane cu funcții de CONDUCERE din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și-a găsit obștescul sfârșit în decembrie anul trecut, după mai bine de cinci ani de cercetări. Procurorii anticorupție au încercat să descâlcească ițele concursurilor de încadrare directă care s-au desfășurat în anii 2006 și 2007, însă între timp s-au lămurit. După audieri, administrări de probe și așa mai departe, DNA a dat o soluție: CLASAREA. Cu toate acestea, datele puse cap la cap de procurori arată clar că în 2006 și 2007 angajările la IJJ Vrancea s-au făcut cu ÎNCĂLCAREA LEGII! Rețeta a fost simplă: cei care au vegheat pentru buna desfășurare a concursurilor au fost și cei care i-au ajutat pe norocoșii candidați să intre în pâine. În dosar au fost cercetate 13 cadre ale IJJ Vrancea, iar în prezent 9 au ieșit la pensie. „Testele ... au fost falsificate prin refacerea sau alterarea lor de către alte persoane și apoi folosite de membrii comisiei pe circuitul oficial al documentelor de concurs”, se arată în rezoluția DNA.

Potrivit surselor noastre, în acea perioadă au promovat concursul la IJJ Vrancea rude ale unor nume importante din județ: nepotul fostului șef al poliției, fini, nași și cumnați de-ai angajaților din Jandarmerie - chiar și ai celor care au fost în comisiile de examen. Tot pe surse, nici șeful IJJ Vrancea de atunci, Daniel Catrangiu, nu a fost străin de această situație și ar fi avut un oarecare interes atunci când s-au măsluit foile de concurs. Însă în privința acestuia nu a existat niciun dubiu din partea procurorilor anticorupție: domnul Catrangiu, în prezent pensionar, își luase un binemeritat concediu la data când a avut loc concursul. Nu același lucru se poate spune despre mâna sa dreaptă.

Prin procesul verbal din data de 8.10.2013, procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu față de colonelul Ilie Telehoi, prim adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea”, și alți ofițeri, care, în perioada 2006 - 2007, au făcut parte din comisiile constituite cu ocazia concursurilor organizate de IJJ Vrancea pentru încadrarea de subofițeri din sursă externă. Cu toate acestea, adevărul este că nimeni nu s-a sesizat din oficiu la mai bine de 7 ani de la organizarea concursurilor. Din informațiile noastre ar fi existat un denunț. Iar când lucrurile au devenit serioase, iar ancheta și-a luat avânt și cei „serviți” cu posturi în Jandarmeria Vrancea au fost întrebați inclusiv cu ce fel de pixuri au scris la concurs, au existat și presiuni. Mulți martori au dat astfel înapoi, pentru a „nu strica imaginea Jandarmeriei” (Vrancea era atunci pe un loc fruntaș la capitolul încredere), chiar dacă trăiseră pe pielea lor dezgustul față de un concurs măsluit. În ciuda presiunilor, dosarul a mers mai departe. Rezultatul acestuia l-am dezvăluit deja: clasare.

În 2013, cercetările au început însă pentru a se clarifica un anumit aspect: cadrele militare care au fost în comisiile de examinare „au favorizat anumiți candidați să promoveze în mod ILEGAL concursurile și să intre, astfel, în corpul subofițerilor și, totodată, i-au defavorizat pe candidații care au susținut în mod corect examenul și care, conform criteriilor de notare, puteau ocupa în mod legal posturi de subofițeri de jandarmi, după cum se arată în ordonanța de clasare a DNA.

Având în vedere calitatea persoanelor cercetate la acea dată, cauza a stat pe masa procurorilor DNA - Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari. Mai bine de 5 ani, dat fiind că dosarul a luat ființă oficial în 2013, iar rezoluția de clasare a fost dată în decembrie 2018!

Până acolo însă, când s-a constatat că nu s-a comis niciun abuz în serviciu, în septembrie 2014 s-a început urmărirea penală „in personam”: pe lângă Telehoi (președintele comisiei de examinare pentru concursul din noiembrie 2006), au fost cercetați și locotenentul Dan Marian Ghiuș (18 infracțiuni de abuz în serviciu), lt. col. Florin Munteanu, lt. col. Vasile Voicu, lt. col. Costică Stratulat și lt. Dragoș Irimia - toți membri ai comisiei de de examinare, pentru opt infracțiuni de abuz în serviciu. Un alt jandarm cercetat a fost și plutonierul Mitică Roșioru, secretar al comisiei de concurs, pentru opt infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu: „i-a ajutat pe suspecții... să-și încalce atribuțiile de serviciu, având drept consecință promovarea candidaților... prin înlocuirea testelor scrise susținute de aceștia cu alte contrafăcute, în detrimentul candidaților...  ”. De aici, consecința a fost că celor care învățaseră pe bune le-a fost încălcat „dreptul de a-și alege în mod liber profesia și toate celelalte drepturi ce decurg din calitatea de subofițer de jandarmi”.

Totodată, s-a cercetat și concursul ulterior de la IJJ Vrancea, din iunie 2007. Alte nume, aceleași acuzații: „col. Gabriel Mîșlea (președinte), Florin Dabija (membru), lt. Valentin-Nelu Trișcaș (membru), lt. col. Eugen Jugaru (membru), și lt. Silviu Codreanu (membru) câte 10 infracțiuni de abuz în serviciu”, plus „lt. col. Maricel Ranga, constând în aceea că, în calitate de secretar al comisiei de concurs organizat de IJJ Vrancea în perioada 27-29.06.2007, i-a ajutat pe suspecții... să-și încalce atribuțiile de serviciu”.

Tot în ordonanța procurorilor anticorupție este explicat mecanismul:

Scrie negru pe alb ce s-a întâmplat, totul este asumat de procurorul militar care a instrumentat cauza, însă dosarul nu s-a finalizat cu o trimitere în judecată. E drept, pe toți suspecții i-a împrăștiat vântul în cele patru zări. Din cei cercetați în acei ani, doar patru ar mai lucra în sistem. Restul au ieșit la pensie, fruntași. Oficial, IJJ Vrancea știe despre ce este vorba, dat fiind faptul că procurorul DNA a pus ștampila peste ordonanță în decembrie și comunicarea a fost efectuată deja. „În legătură cu dosarul penal privind încadrările din sursă externă, din 2006 și 2007, Direcția Națională Anticorupție a înaintat Inspectoratului de Jandarmi Vrancea o ordonanță privind clasarea cauzei față de suspecți. În momentul de față, în cadrul Inspectoratului mai sunt trei cadre care au fost vizate de acea anchetă a DNA”, ne-a spus plutonierul adjutant Florin Sima, purtătorul de cuvânt al instituției.

Faptele pentru care cadrul procesual a fost determinat „in personam” sub încadrarea juridică în infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, nu sunt prevăzute de legea penală. Elementul material al laturii obiective a infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, presupune neîndeplinirea sau îndeplinirea în mod defectuos de către un funcționar public al unui act ce intră în atribuțiile de serviciu”, se arată în ordonanță. Pe scurt, concursul a fost organizat ca la carte, cu respectarea legislației în domeniu. În ceea ce privește cele cercetate, „normele susceptibile a fi fost încălcate, care reglementează atribuțiile memrilor comisiilor de concurs, erau prevăzute în acte normative care nu aparțin legislației primare. În concluzie, nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, se mai arată în ordonanța DNA.

Cu toate acestea, ordonanța spune clar că au fost candidați care au avut de suferit după ce s-au afișat rezultatele la cele două concursuri. Practic, dacă nu au cunoscut pe cineva la acel moment, sau dacă nu au intervenit pe lângă cine trebuie, nu au avut loc în jandarmerie. Mulți dintre cei care au susținut atunci examene și au picat nu mai sunt în țară de ani buni. Alții s-au reprofilat, scârbiți de sistemul putred. Și-au deschis afaceri, s-au angajat în alte părți - chiar și în cadrul altor structuri ale MAI, unde angajările se mai fac încă pe bune. Ceea ce pot face ei în acest moment, dat fiind că DNA a recunoscut că li s-a produs o daună, este să meargă în civil, să ceară despăgubiri de la jandarmerie. Însă penal nu va răspunde nimeni, indiferent de vinovăție. În cazul multora dintre cei implicați în poveste anii trec, pensia merge.

Comentarii

toni

16.02.2019 03:50

 AU LUCRAT LEGAL FALSIFICAND DOCUMENTE.  FRUMOS ASA.  LA MAI MARE.  PE VIITOR VOR FACE LA FEL CU ANGAJARILE DIRECTE. ISI VOR ANGAJA NEAMURI CU SPAGI URIASE. SI  FAPTA NU VA FI PREVAZUTA DE LEGEA PENALA. 

daniel

23.03.2019 01:18

          VA DORESC PENSIE LINISTITA, SA VA CRESTETI NEPOTII IN LINISTE SI SA MAI VENITI DIN CAND IN CAND PE LA IJJ VRANCEA SA II INVATATI PE CEI RAMASI, TINERII OFITERI, CUM E CU FURTISAGUL, CU LUAREA DE MITA, TRAFICUL DE INFLUENTA SI ABUZUL IN SERVICIU SA PRINDA INDEMANARE. IN CAZ CONTRAR VOR FI MURITORI DE FOAME SI E PACAT.

Adauga comentariu